Vi söker deltagare till både en studiegrupp och till en kontrollgrupp (en frisk jämförelsegrupp) i ett forskningsprojekt om psykiatriska tillstånd hos barn och ungdomar. Studien vill undersöka hur barn med och utan psykiatriska tillstånd riktar sin uppmärksamhet och fattar beslut. Forskningsprojektet kan bidra till mer kunskap om psykiatriska tillstånd hos barn.

Forskningen görs som ett samarbete mellan Stockholms universitet, Karolinska Institutet och Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Stockholm. Forskningshuvudman för studien är Stockholms universitet. Med forskningshuvudman menas den organisation som är ansvarig för projektet. Ansökan är godkänd av Etikprövningsmyndigheten, diarienummer för prövningen hos Etikprövningsmyndigheten är 2021-04158.

Vilka kan vara med i kontrollgruppen?
Du kan vara med om du är mellan 7 och 17 år. För att kunna delta får du inte ha en psykiatriska diagnos (t.ex depression), eller stark misstanke om om psykiatrisk diagnos, under de senaste sex månaderna. Du kan inte heller delta om du har ett allvarligt synfel eller annat medicinskt tillstånd som gör det svårt att genomföra uppgifterna och inte heller ta medicin som kan påverka uppmärksamheten.

Vilka kan vara med i studiegruppen?
Du kan vara med om du är mellan 7 och 17 år. För att delta i forskningsprojektet måste man ha avslutat, påbörjat eller vara på väg att påbörja en utredning för ett neuropsykiatriskt tillstånd som till exempel ADHD eller autism, oavsett om diagnos ställts eller inte. Man kan inte ha ett allvarligt synfel eller andra medicinska tillstånd som gör det svårt att genomföra uppgifterna, eller medicin som påverkar uppmärksamheten (mediciner för depression, ångest, eller ADHD som man haft under en längre tid är inte ett hinder för att delta).

Hur går projektet till?
Studien har två delar.
I del 1 av projektet får du komma till till oss på Barn- och Ungdomspsykiatriskt Forskningscentrum (Gävlegatan 22A i Vasastan, Stockholm) för att göra ett antal test som innebär att titta på olika bilder på en datorskärm i omkring 20 minuter. Samtidigt kommer vi att med hjälp av en speciell kamera (en s.k. ”Eye tracker”) registrera hur din blick rör sig.

Del 2 består av ett antal test/spel som du kan göra i samband med del 1, alternativt hemifrån med en vanlig dator med internetanslutning. Denna del av studien tar ungefär 20 minuter.

Du och din vårdnadshavare kommer också att få besvara några frågeformulär om din psykiska hälsa. Formulären tar omkring 10 - 20 minuter att genomföra.
Undersökningarna är helt ofarliga och deltagandet är helt frivilligt. Det innebär att du kan avbryta ditt deltagande när som helst. När vi fått in all data från dig så får du 2 biocheckar som tack för ditt deltagande.
För att kunna boka in ditt besök hos oss, samt kunna kontakta både dig och din vårdnadshavare kommer vi be om era telefonnummer på nästa sida.


Har ni frågor kring studien?
Kontakta:
Johan Lundin Kleberg
Docent, psykolog
E-post: johan.lundin.kleberg@ki.se

Klicka på knappen nedan för att komma till intresseanmälan.

Påbörja anmälan